Ruská kuchyně

Ruská kuchyně má mnoho typických a velmi chutných pokrmů, které již dávno přerostly hranice Ruska. Například vynikající dort Malakov, Boršč, pelmeně, pirohy, hovězí stroganov, bliny a mnohé další.
 

Ruská kuchyně patří mezi ty, které jsou označovány jako zdravé, ale zároveň jde o jídla velice chutná a zajímavě upravená. Samotná příprava jídel není nijak složitá. Mezi základní složky jídel patří obiloviny, zelenina, ovoce, koření, mořské a říční ryby, maso a mléčné výrobky. Ruské jídlo začíná předkrmem čili zakuskom, potom následuje polévka, hlavní jídlo a desert.

 

Maso v ruské kuchyni

Maso se připravuje nejčastěji ve větších porcích nebo kusech, což mu zaručuje šťavnatost. Najdete pokrmy z hovězího, telecího, vepřového i skopového masa. Své místo na jídelníčku má i drůbež a zvěřina. Mezi nejznámější masová jídla patří jistě Stroganov. Jídlo rychle připravené a opravdu vynikající. Hned za ním Azu, ze svíčkové. Pochutnáte si také na kuřecích plátcích Pojarski, což je velmi zajímavě upravený řízek ze sekaných kuřecích řízků, chleba a sladké smetany obalený ve vejci a strouhance a osmažený na másle. Určitě se vyplatí ochutnat pelmeně, to je v nudlovém těstě vařené vepřové maso přelité smetanou.

 

Ryby

Ryby se v ruské kuchyni připravují mnohem častěji než u nás. Oblíbené jsou sladkovodní i mořské. Nejčastěji se upravuje jeseter, candát, vyza, losos, platýz, kapr a štika. Pochoutkou je také kaviár. Ruský kaviár je vyhlášený a skvěle chutná černý z jeseterovitých ryb i červený z lososovitých ryb. V jídelníčku najdete i lanýže, ústřice nebo kraby.

 

Mléko a mléčné výrobky

Patří mezi základní suroviny ruské kuchyně. Nejčastěji se používá a to téměř u všech pokrmů smetana, obzvláště zakysaná. Úprava se zakysanou smetanou dává pokrmu vynikající chuť i energetickou hodnotu jídla. Velmi často se také používá kysaný nápoj kefír. Rusové tvrdí, že jde o nápoj zaručující dlouhověkost.

 

Zelenina a koření

V pokrmech najdete čerstvou i sterilovanou zeleninu. Používá se kořenová zelenina jako je červená řepa, mrkev, celer a petržel. Hojně se využívá i zelí, brambor a hub. Z koření je jednoznačně nejpoužívanější kopr, česnek, pepř, skořice, kardamom a hřebíček.

 

Obiloviny, chleba a pečivo

Obiloviny se dosud v ruské kuchyni podávají jako samostatná jídla. Oblíbené jsou jako kaše a často jsou součástí snídaně. Chleba se často podává jako směsný, ale najdete i různé úpravy chleba jako je arnautský, darnitský, orlovský, kišiněvský nebo slavjanský chléb, které stojí za to ochutnat. Liší se přísadami, různými semeny, kořením a ochucovadly. Mezi proslulé ruské pečivo patří pirohy a pirožky. Dělají se z kynutého těsta a plní se nejrůznějšími náplněmi, ať již slanými nebo sladkými.

 

Nejvyhlášenější polévky

Polévky jsou v Rusku velmi oblíbené. Nejznámější je Boršč a hned za ní Šči. Do těchto polévek se přidává červená řepa a zakysaná smetana. Říká se, že v pravý Boršč se pozná podle toho, že v něm stojí lžíce. Oblíbené jsou i polévky Solianky, které mohou být z hub, ryb i masa.

 

Ruské zákusky

Nejde o klasické zákusky jako u nás, ale o malé slané pokrmy, které slouží jako předkrm, ale mohou se podávat i jako oběd nebo večeře. Klasické jsou bliny nebo syrniky.

 

Zákusky a sladké pečivo

Převládají hlavně kysely, rosoly, ovocné pěny, lívanečky, palačinky, pirožky s různou náplní, sladké chleby, koláče a záviny. Velice chutné jsou ruské dorty. Špičkou je dort Malakov, který zná snad každý. Mezi klasické deserty patří Kysel, což je vlastně želé ze sušeného a bobulového ovoce, melasy a mléka. Krém Gogol – mogol jsou umně vyšlehaná vejce s alkoholem, která se podávají s piškoty. V Ruské kuchyni nesmí chybět zmrzlina.

 

Nápoje

Většinou každého hned napadne, že v Rusku je typickým nápojem vodka. To však není tak docela pravda. Nejtypičtějším nápojem je čaj. Dříve se připravoval v samovaru, dnes se již využívá moderní přípravy. Čaj se pije naprosto v každé ruské rodině. Z alkoholických nápojů je to pak vodka a zejména kvas. Kvas je původní ruský nápoj, který se připravuje kvašením vody s moukou a tekutým sladovým těstem, kvasnicemi, cukrem a kořením nebo ovocem. Známý je i Mědok, jehož hlavní složka je med, chmel a voda. Za ochutnání stojí i Mors a Ruská medovina.

 

Zdroj: Dobrá kuchařka: magazín kvalitní kuchyně. [online]. [cit. 2012-03-03]. Dostupné z: https://www.dobra-kucharka.cz/mezinarodni-kuchyne.10/ruska-kuchyne.10010.html